Jeg hedder Vibe Wested, og min altoverskyggende interesse er sundhed forstået i et meget bredt perspektiv. Det vil sige, at sundhed ikke kun handler om vores fysiske krop, men i lige så høj grad vores mentale, sociale og åndelige sundhed.

Min personlige rejse

Jeg er uddannet

  • Professionsbachelor i Sundhed og Ernæring ved Suhrs Seminarium
  • Ernæringsterapeut ved Center for Ernæring og Terapi v/ Mia Damhus
  • Personlighedslæser og sjælehealer v/Krumme Fredborg
  • Rygestopinstruktør v/ Kræftens Bekæmpelse
  • IFS-facilitator med mere

Min interesse for sundhed startede meget tidligt i livet og på en ret negativ måde. Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg opfattet mig selv som tyk. Hvilket jeg objektivt ikke var. Det hang blandt andet sammen med et dårligt selvværd og fulgte mig on and off mange år frem.

Der var masser af bevis for, at jeg var forkert

Jeg “samlede” på beviser for, at jeg var forkert, og det var egentlig ikke svært i den kultur, jeg var født ind i.

Det var bl.a. min mors egne forsøg på at holde den slanke linje med nupokure og grapefrugt til morgenmad. Eller en venindes skarpe kommentar i 8. klasse om, at jeg jo var ret pæn, hvis bare jeg liiige tabte mig 5-10 kg. Der var forældrenes vurderende elevatorblik og samfundets stempling af tykke som dovne, dumme og uduelige. Læg selv mærke til både datidens og nutidens børne- og ungdomsfilm. Den tykke er ofte fjollet, halvdum og evigt spisende.

Jeg kunne nævne en myriade af årsagsforklaringer. Men alt i alt ligner min vej frem til flere års liv med slankekure nok så mange andres.

Hvorfor diæter er noget værre L***

Jeg har prøvet et utroligt antal af slankekure og spiseretninger: Urtete til kl. 18, fiberpiller, palæo, raw food, blodtypediæten, HCLF, LCHF, Atkins, kostpyramiden, frutarian, timeglasdiæten, bulletproofdiæten, vægtkonsulenterne, faste og sågar også en madplan lagt hos en diætist. Nogle få af disse metoder fik mig faktisk ned i vægt, men kiloene kom altid på igen – og ofte mere til.

Det eneste, en ny kur med garanti havde succes med, var at gøre min hjerne endnu mere madforstyrret – og også i sådan en grad, at jeg fik en spiseforstyrrelse, der plagede mig i mange år.

Jeg uddannede mig i alt inden for sundhed …

Jeg uddannede mig og blev professionsbachelor i Sundhed og Ernæring. Jeg fik en masse god grundviden om ernæring. At spise efter de officielle anbefalinger skulle være den sikre vej til en sund og slank krop, lærte vi. Så det gjorde jeg naturligvis. Arne Astrup kom ud og sagde, at sukker ikke fedede. Det var selvfølgelig fedt, der stod for den forbrydelse. Så jeg fulgte ham og de officielle anbefalinger. Men jeg opnåede overhovedet ikke det ønskede resultat. Det meget lave fedtindhold i min kost gjorde, at min i forvejen noget tvivlsomme menstruationscyklus gik helt i smadder. At det senere viste sig, at Astrup var købt og betalt af sukkerindustrien, er en anden historie.

Nå, men jeg var stadig for tyk og havde ikke særlig megen energi. Min hjerne brugte alt for mange ressourcer på at forsøge at holde styr på, hvad, hvor meget og hvornår jeg spiste eller ikke spiste, dette eller hint. Det var godt nok anstrengende. Sikke et spild af tankevirksomhed!

Jeg gik på et halvårigt detoxforløb. Alle andre deltagere tabte sig og lignede en million, da de seks måneder var gået. Undtagen mig. Men det gav mig et rigtig godt indblik i, at alle kalorier ikke er skabt lige. 100 kcal fra mandler sender nogle helt andre beskeder til kroppen end 100 kcal fra vingummier. Og jeg lærte, at der er så meget mere til sundhed, end hvad vi spiser, og hvilken motion vi dyrker.

Sundhed er meget mere end vores krop

Jeg uddannede mig til ernæringsterapeut og fik en tiltrængt overbygning på min viden. Det gav så meget mening at se sundhed i et holistisk perspektiv og følge rationalerne ud fra den funktionelle medicin. For ja, det handler ikke bare om, at der skal være balance mellem, hvad der kommer ind, og hvad der bliver forbrugt. Der er mange faktorer i spil. Alt fra kultur, opvækst, gener, mikrobiota (altså tarmsundhed), eventuelle ophobninger af uønskede stoffer, mental sundhed, livsindstilling og meget mere.

Jeg har altid slugt faglitteratur på området og lyttet til podcasts af nogle af de store funktionelle medicinere fra især USA. Emnet sundhed og ernæring bliver aldrig udtømt. Og heldigvis kommer der mere og mere evidens på, at sundhed netop handler om så meget mere end vores fysiske krop.

Fra barnløs til familie på 5

Undervejs på min rejse har jeg med stor succes behandlet mig selv og mine nærmeste af flere omgange. Det har været i det små med forebyggelse af influenza, behandling af forkølelser osv., men der har også været langt større udfordringer at få bugt med.

Den første store gevinst, der i den grad fik mig til at være en believer, var, at jeg spiste mig gravid mod alle odds.

Jeg var 100 % opgivet af læge + gynækolog. Jeg ville aldrig kunne blive gravid. Ikke uden massiv hjælp, og selv da var det yderst tvivlsomt, lød meldingen. Efter seks måneders fanatisk indsats med kost og tilskud blev jeg gravid. I dag har jeg tre børn, der er kommet til verden uden hjælp fra andre end min mand. Derudover har jeg i dag en helt normal og smertefri cyklus. Noget, jeg aldrig havde prøvet før.

Hej hej Rosacea og hudskam

Senere led jeg frygteligt af hudsygdommen rosacea. Det var en ret socialt invaliderende tilstand. For det første brændte det meget i huden, når udbruddene var værst. Men derudover blev jeg meget bevist om mig selv og mit udsende. Jeg kunne godt se, at folk kiggede og undrede sig over alle mine bylder/knopper og røde kinder. Jeg forstod dem godt, men det var virkelig ikke rart. Jeg følte mig uren og usund. Hudlægen mente, at jeg skulle tage antibiotika i 6-12 mdr. og “sandsynligvis i 2 år”. Det var jeg på ingen måde interesseret i. Så igen gik jeg kostens vej, mixet med tilskud og de rette hudplejeprodukter. Jeg kan med glæde melde, at jeg i dag er rosaceafri og har været det i mange år.

Depression og tungsind

I begyndelsen af 20’erne fik jeg en depression. Jeg var på antidepressiv medicin i ca. to år. Efter at jeg kom ud på den anden side, kunne jeg godt mærke, at jeg var disponeret for en slags tungsind, der kom og gik. I begyndelsen af 30’erne opdagede, at jeg havde nogle fødevareintolerancer. Da jeg lærte at undgå disse, forsvandt mit tungsind som dug for solen. I dag betragter jeg mig selv som havende et lyst og let sind langt det meste af tiden.

Min erfaring med klienter er, at mange ting kan bedres, lettes og også helt forsvinde, når man begynder at arbejde med kosten. Når vi giver vores krop de rette betingelser, er der rigtig meget, den selv kan klare. Det kræver, at vi er villige til at gøre en indsats og erkende, at noget af det, vi hidtil har gjort, er uhensigtsmæssigt for os. Men belønningen er enorm. At føle sig hjemme i sin krop, at have energi, at have den rette størrelse, at være fri for smerte, at kunne tænke klart og at have mod på livet er uden tvivl indsatsen værd.

Tyk, buttet, curvy, rund ….

Min sidste og ældste udfordring, der blev ved med at drille, var min vægt. Den var for høj til, at jeg var tilpas. Og som mange andre, der ikke er naturligt slanke, ved, så findes den universelle, hurtige og nemme løsning altså bare ikke. Vi er forskellige. Og det er forskellige metoder, der virker på os hver især. Det handler om kultur, en masse biokemi, adfærdspsykologi, livsfaser, tarmsundhed, gener, afgiftningsorganer og meget andet. Dette er stofområder jeg længe har gravet mig ned i. Det er simpelthen så spændende. Og det åbner for en forståelse af, hvorfor de gængse kostråd ikke virker på alle, hvorfor palæo ikke virker på alle og så fremdeles.

Da jeg endelig havde egenomsorg nok til at praktisere denne viden på mig selv, skete der mirakler. Jeg vejer i dag det samme, som da jeg var 15 år. Ligner dog ikke en på 15. Og heldigvis for det. Men jeg føler, at min krop er stærkere og sundere end nogensinde før. Og jeg kan nemt (det meste af tiden …) “høre”, hvad den fortæller mig og reagere på det.

One size doesn’t fit all.

Du vil ikke opleve færdigstrikkede løsninger hos mig. Du er unik, og det samme er din vej til en sundere og gladere udgave af dig selv.

Namasté

“My soul honors your soul. I honor the place in you where the entire universe resides. I honor the light, love, truth, beauty & peace within you, because it is also within me. In sharing these things we are united, we are the same, we are one.“